En lang spændende rejse

Hvordan kommer man på verdensarvslisten?

For at kunne komme på verdensarvslisten skal man først optages på den danske tentativliste, som er en liste over mulige danske kandidater til verdensarvslisten. Tentativlisten administreres af Slots- og Kulturstyrelsen, og den er åben for nye ansøgninger ca. hvert 8. år.

Det forventes, at der omkring årsskiftet 2024/25 bliver åbnet for nye ansøgninger om at komme på tentativlisten, og her satser Børglum Kloster på at blive en af de nye, danske lokaliteter, der gerne vil være med i det fornemme, internationale selskab.

Herefter er det på et senere tidspunkt op til kulturministeren at afgøre, hvilke lokaliteter på tentativlisten, Danmark skal indstille til at komme på verdensarvslisten. Det skal i den forbindelse dokumenteres, at nye verdensarvslokaliteter tilfører noget væsentligt nyt til den eksisterende liste. Der skal desuden foreligge en grundig plan for bevaring af stedets integritet og autenticitet for eftertiden.

Stolthed og ansvar

Lokal forankring og beskyttelse af verdensarven

Desuden har det stor betydning, at ansøgningen om at komme på tentativlisten har klar lokal forankring. Derfor samarbejder Børglum Kloster tæt med Hjørring Kommune om sagen, og i sidste ende er det Hjørring Kommune, som formelt vil skulle ansøge om at klostret kan komme på listen.

I samarbejde med Hjørring Kommune er der også en god dialog med en række lokale aktører med henblik på at sikre, at hensynet til gode lokale kræfter inden for erhverv- og turisme bliver varetaget optimalt.

Kriterier man skal leve op til

Der er en række kriterier, der skal opfyldes for at man kan komme på den danske tentativliste, og det er grundlæggende de samme, som er afgørende for senere at kunne blive optaget på verdensarvslisten. Stedet skal:

  • Besidde enestående universel værdi, altså virkelig have betydet noget for menneskeheden
  • Tilføre noget væsentligt nyt til verdensarvslisten, sammenlignet med de mere end 1000 steder, der er der i forvejen
  • Besidde en høj grad af autenticitet, som skal dokumenteres gennem forskning
  • Have en grundig bevarings- og forvaltningsplan, så stedet bevares for eftertiden

Alle disse fire elementer er Børglum Kloster langt med at beskrive, og er i en tæt dialog med mange samarbejdspartnere, ikke mindst Hjørring Kommune, som bl.a. skal være med til at varetage hensynet til bevaringen af landskabet omkring Børglum Kloster og sikre anlæggets fortsatte dominans i landskabet. Dette sker ved at udpege en nærzone og en fjernzone, hvor der er regler, som tilgodeser klostrets kvaliteter, med de strammeste regler tæt på klostret. I sidste ende skal disse zoner fastlægges i kommuneplanen for Hjørring Kommune, så der er sikkerhed for, at de danner grundlag for den øvrige planlægning i området.

Hvad er fordelene for lokalområdet og regionen ved en UNESCO-udpegning?

Erfaringerne både fra verdensarvssteder rundt om i verden og fra en række af de øvrige danske verdensarvssteder peger entydigt på, at opmærksomheden og turismen bliver markant øget, når man optages på verdensarvslisten. At blive udpeget som UNESCO-verdensarv er således et kvalitetsstempel, som får mange til at lægge vejen fordi, og der er sågar opstået en særlig form for ”UNESCO-turisme”, hvor mange mennesker specifikt rejser for at besøge verdensarvssteder.

Brødremenighedsbyen Christiansfeld i Sønderjylland, som blev optaget på verdensarvslisten i 2015, har siden da oplevet en firedobling af antallet af besøgende i byen. Dette har medvirket til at sikre, at byen har kunnet opretholde et aktivt handelsliv med tre supermarkeder og 15-20 specialbutikker. Samtidig har Christiansfeld haft en signifikant befolkningsvækst i modsætning til en række andre, sammenlignelige byer i landsdelen.

Et nyt casestudie fra BARK Rådgivning peger på, at effekten for Børglum Kloster, de omkringliggende kommuner samt den øvrige region formentlig ligeledes vil være markant, og at gevinsterne ved en UNESCO-udpegning vil kunne være:

  • En markant vækst i turismen
  • En fastholdelse og styrkelse af bosætningen i området
  • En styrkelse af det lokale erhvervs- og handelsliv
  • En forstærket lokal stolthed og identitetsfølelse.

Historie, kultur og kunst

Børglum Kloster: Kulturelt center i Nordjylland

Børglum Kloster har allerede et godt grundlag at bygge på, hvilket er væsentligt i denne sammenhæng, da klostret allerede rummer en bred vifte af kulturelle tilbud, som tiltrækker såvel lokale som regionale, nationale og internationale gæster.

I kraft af sine historiske bygninger med den imponerende domkirke og de tidligere klosterfløje, der bl.a. rummer en række faste udstillinger om stedets historie med fokus på oldtiden, middelalderen, godsets historie og besættelsestidshistorien samt den spændende, komplette kopi af Bayeux-tapetet, er der altid meget at opleve for den historisk interesserede.

Hertil kommer skiftende udstillinger med moderne kunst, ofte udført af store danske såvel som internationale navne, kunsthåndværk af talentfulde lokale og nationale kunstnere, teaterforestillinger, koncerter, foredragsvirksomhed såvel som mulighed for at nyde en forfriskning i caféen og blive bespist på den nærliggende restaurant. Det årlige julemarked er veletableret som et tilbagevendende udflugtsmål fra både nær og fjern. Klostrets unikke profil er kendt i hele Danmark som bl.a. ramme om julekalenderindspilninger såvel som andre film- og tv-optagelser.

Derfor er Børglum Kloster allerede i dag en uomgængelig destination for kommunens og regionens gæster såvel som et naturligt fikspunkt for kommunens egne, kulturelt interesserede borgere, og klostret tiltrækker under normale forhold årligt et sted mellem ca. 30.000 og helt op til knap 50.000 besøgende.

Sikring af lokal forankring

Følgegruppe

Børglum Klosters arbejde med at blive optaget på den danske tentativliste bliver understøttet af en følgegruppe, som er sammensat på baggrund af anbefalingerne fra UNESCO om, hvordan man bedst tilrettelægger verdensarvsarbejdet. UNESCO lægger i den forbindelse meget vægt på, at ansøgningerne om at komme på verdensarvslisten har en klar lokal forankring.

I gruppen indgår derfor en række lokale kompetencer og interessenter, som kan være med til at kvalificere arbejdet fra forskellige vinkler, og som kan have en interesse i at være særlig godt orienterede om projektets fremdrift og perspektiver. Følgegruppen mødes 2-3 gange om året.

Følgegruppen består af: Hjørring Kommune, Jammerbugt Kommune, Vesthimmerlands Kommune, Brønderslev Kommune, Visit Nordvestkysten, Foreningen for Bygnings og Landskabskultur, Hjørring, Vendsyssel Historiske Museum og Læsø Verdensarv.

Seneste nyheder