Et historiske kraftcenter

Børglum Kloster: Et tusindårigt magtcentrum

Gennem mere end 1000 år har der på toppen af Børglum Bakke eksisteret et magtcentrum, som på mange forskellige måder har sat sit væsentlige præg på vores fælles historie. Som kongsgård, kloster, bispesæde og senest som herregård. Herfra flygtede kong Knud den Hellige på flugt fra vrede bønder, som til slut myrdede ham i Albani Kirke i Odense.

Her residerede de sidste katolske biskopper i Nordjylland, navnkundige og omstridte magtmennesker som Niels Stygge Rosenkrantz og Stygge Krumpen, indtil den sidste blev afsat og fængslet ved reformationen i 1536. Og her ombyggede den fremragende hofarkitekt Lauritz de Thurah de gamle klosterbygninger til en barokherregård efter tidens smag i begyndelsen af 1750erne.

Ambassadør for pavemagten

Katolsk magtcenter i Norden

På intet tidspunkt har Børglum Klosters betydning dog været større end i den tidlige middelalder, hvor den katolske kannikkeorden Præmonstratenserne etablerede deres nordiske hovedsæde her og herfra påbegyndte en markant ekspansion i hele Norden. Præmonstratenserne havde mægtige forbindelser helt op til paven og stod i nær forbindelse med mange af tidens vigtigste magthavere inden for kongemagt, kirke og handel.

Dermed blev Børglum Kloster afgørende for udbredelsen af den katolske kirkes magt i Danmarks og Norden, og dermed også for Nordens integration i Europas religiøse, kulturelle og handelsmæssige samarbejde, hvilket har haft afgørende betydning for regionen helt frem til i dag.

Et kapitel i verdenshistorien skrevet i Nordjylland

Et monument for Nordens bevægelse ind i Europa

Børglum Kloster repræsenterer dermed en idé om udviklingen af samfundet, som er en vigtig byggesten i at forstå verden, som vi kender den i dag. Den historie, vi her kan fortælle er det næste kapitel i den fortælling, der begynder med vikingetidens ringborge og deres vidnesbyrd om udbredelsen af en centraliseret kongemagt og fortsætter med Jellingstenene, som fortæller om hvordan kristendommen kom til Norden. Med Børglum Kloster manifesterer den katolske kirke sig for alvor som en afgørende magtfaktor i Norden, fuldt ud på linje med kongemagten.

Den historie er en del af menneskehedens fælles historie, og derfor mener vi, at Børglum Kloster skal optages på UNESCOs verdensarvsliste, ligesom de øvrige otte andre danske verdensarvslokaliteter, som bl.a. tæller ringborgene og Jellingstenene.

Seneste nyheder