Nye indsigter i Børglum Klosters europæiske indflydelse
Børglum Kloster: Fra lokalt centrum til europæisk magtfaktor
Det middelalderlige Børglum – den kristne kulturs sande centrum i Danmark er et grundlæggende og banebrydende værk, der samler den nyeste forskning om Børglum Kloster og dets rolle i både dansk og europæisk historie. Bogen samler bidrag fra anerkendte danske forskere, som har gravet dybt i klostrets historie og afsløret dets betydning som et afgørende religiøst, politisk og kulturelt centrum i Norden. Børglum Kloster, der i middelalderen var hjemsted for de sidste katolske biskopper i Nordjylland, har længe været anerkendt for sin nationale historiske værdi, men denne bog fremhæver klostrets rolle som et selvstændigt katolsk magtcenter med indflydelse langt ud over Danmarks grænser.
Forskningsresultaterne, som bogen præsenterer, peger på tidlige kristne traditioner allerede fra 800-tallet og klostrets komplekse relationer til både kongemagten og den katolske kirke i Europa. Denne nyvundne indsigt i Børglum Klosters internationale betydning danner en vigtig del af grundlaget for klostrets kandidatur til UNESCOs verdensarvsliste. Ved at sætte klostrets historie ind i en større europæisk sammenhæng, fremstår Børglum ikke blot som en lokalhistorisk perle, men som en central aktør i den kristne kulturudbredelse og magtdannelse i det nu nordlige Europa.
Videnskab møder historie
Kong Knuds flugt og fald: Nye videnskabelige fund
I august 2024 udkom bogen Arkæometri – undersøgelser af kulturarv, som giver en fascinerende indsigt i, hvordan naturvidenskabelige metoder kan afdække vores materielle kulturarv og åbne døre til fortidens verdener. Et af bogens kapitler fokuserer på mordet på Kong Knud, senere kendt som Knud den Hellige, og hvordan kemiske analyser af hans og hans families rester har givet os ny viden om deres sidste hvilested i Albani Kirke i Odense.
Kapitelundersøgelsen afslører ikke kun de bevaringsmæssige forhold for Knud den Hellige, hans hustru og hans bror, men undersøger også den oprindelige placering af deres ligtæpper. Gennem disse studier får vi et sjældent indblik i den dramatiske historie om Knud den Hellige, hvis skæbne blev beseglet på den kongsgård, der engang lå øverst på Børglum Bakke. Det var her, han blev dømt lovløs og jaget af oprørsledere til kirken i Odense, hvor han til sidst mødte sin død.
Bogen bekræfter også oprørsledernes identiteter, herunder medlemmer af den magtfulde Thrugot-slægt, som senere sikrede Børglum-egnens betydning som et magtcenter i Norden ved at invitere den paveyndede præmonstratenserorden til området. Disse opdagelser kaster nyt lys over Børglum Klosters historiske betydning.
Historie, kultur og kunst
Børglum Kloster: Kulturelt center i Nordjylland
Børglum Kloster har allerede et godt grundlag at bygge på, hvilket er væsentligt i denne sammenhæng, da klostret allerede rummer en bred vifte af kulturelle tilbud, som tiltrækker såvel lokale som regionale, nationale og internationale gæster.
I kraft af sine historiske bygninger med den imponerende domkirke og de tidligere klosterfløje, der bl.a. rummer en række faste udstillinger om stedets historie med fokus på oldtiden, middelalderen, godsets historie og besættelsestidshistorien samt den spændende, komplette kopi af Bayeux-tapetet, er der altid meget at opleve for den historisk interesserede.
Hertil kommer skiftende udstillinger med moderne kunst, ofte udført af store danske såvel som internationale navne, kunsthåndværk af talentfulde lokale og nationale kunstnere, teaterforestillinger, koncerter, foredragsvirksomhed såvel som mulighed for at nyde en forfriskning i caféen og blive bespist på den nærliggende restaurant. Det årlige julemarked er veletableret som et tilbagevendende udflugtsmål fra både nær og fjern. Klostrets unikke profil er kendt i hele Danmark som bl.a. ramme om julekalenderindspilninger såvel som andre film- og tv-optagelser.
Derfor er Børglum Kloster allerede i dag en uomgængelig destination for kommunens og regionens gæster såvel som et naturligt fikspunkt for kommunens egne, kulturelt interesserede borgere, og klostret tiltrækker under normale forhold årligt et sted mellem ca. 30.000 og helt op til knap 50.000 besøgende.
Seneste nyheder
Danernes Færd til Jerusalem
Korstogsberetning fra Børglum Kloster I en ny artikel i Skalk undersøger museumsdirektør Janus Møller Jensen Danmarks bidrag til det tredje korstog. En oprindelige skrift fra Børglum Klosters bibliotek beskriver et korstog, der udgår fra Nordjylland. Skriftet er udarbejdet af en unavngiven kannik, som efter alt at dømme var kannik i
Opdagelsen af kongsgård og kongegrav ved Børglum
På kirkegården er der gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: en kristen trapezformet stenkistegrav, omgivet af et...
Ny hjemmeside!
Vi er glade for at kunne præsentere denne hjemmeside, hvor I kan følge med i vores arbejde for at få Børglum Kloster..
Børglum Bogen giver hel ny historisk indsigt
I 2021 udkom den banebrydende bog Det middelalderlige Børglum - den kristne kulturs sande centrum i Danmark, som..
Spændende ny forskning på vej – fund og fortid i september
I september-udgaven af fagbladet Fund og Fortid præsenteres en banebrydende opdagelse om Børglum Bakkes..