Billede af Carsten W. Jensen
Et vigtigt kapitel i Danmarks vikingehistorie
På kirkegården er der gjort en bemærkelsesværdig opdagelse: en kristen trapezformet stenkistegrav, omgivet af et imponerende gravkammer på 4×4 meter, bygget af natursten og med en højde på ca. 2 meter.
Gravkammeret minder om det, der engang indrammede Gorm den Gamles hvilested i Jelling, og det nye forskningsresultat peger på, at denne grav kan tilhøre ingen ringere end Toke Gormsen – Gorm den Gamles yngste søn og Jarl af Vendsyssel.
Graven placerer sig tæt på det sted, hvor man mener også at have fundet den kongsgård, som har ligget på Børglum Bakke, nemlig på bakkens øverste punkt, hvor Børglum Kloster Kirkegård findes i dag.
Denne opdagelse bidrager til vores forståelse af områdets betydning i vikingetiden og Børglum Klosters rolle som et centralt magtcentrum. Fundet af både kongsgården og opdagelsen af Jarl Toke Gormsens grav understreger endnu en gang den betydning, Børglum-området havde i vikingetiden som et magtcenter.
Læs mere om det spændende forskningsresultater i magasinet ”Fund og Fortid” i deres september 2024 udgave, der også er tilgængelig i Børglum Klosters museumsbutik.
Billedet med kongsgården her er behandlet af Carsten W. Jensen og tegningen er lavet af tegner Jeppe Boel Jepsen.